להתראות אוגוסט, אני לא אתגעגע אליך. טוב, אולי רק קצת. לריח של קרם שיזוף, לשעות האור הארוכות, לקפה קר; לא להכין ערימות של סנדוויצ׳ים בבוקר, להתכרבל עם הפיצים על הספה ולראות סמי הכבאי בלופ אין סופי. וזהו. חוץ מכל אלה, אני לגמרי מוכנה לספטמבר.

בינתיים נפרדים מקרטוני הפיצות והגלידות ומכל ההרגלים של החופש הגדול. חזרה לשגרה גם במקרר: סירים עם תבשילים וקופסאות של ממרחים ביתיים נותנים לי תחושת ביטחון. מה אני מכינה? פסטו, פלפלים קלויים, עגבניות צלויות בתנור, סלט טחינה ירוקה, מטבוחה חצילים וכמובן ארוחות צהריים וערב מהירות שאפשר לחמם במהירות כשרעבים.

מאז שפיצי מספר אחת היה עולל קטן, התמכרתי לעניין של הקפאת אוכל. לאנשים רבים יש רתיעה מהנושא ואני גם קצת מבינה אותם, אבל אין ברירה: אם אתם אנשים עסוקים אתם צריכים ללמוד להקפיא, לחלק למנות קטנות ולהפשיר בבוקר את ארוחת הערב. זה נוח, זה הגיוני, ואפשר להכין כמויות גדולות כשיש ערב פנוי וליהנות מאוכל טעים ובריא כל החודש. ספטמבר כאן, ואפשר לנשום עמוק. לפחות עד תשרי.

קציצות נחמה

כשחברינו אביבה ומעין חיפשו דירה, הם הגיעו ביום שישי אחד לראות את הבית של נחמה וששון. בזמן שמעין וששון עשו סיור בבית ודיברו על איכות הבנייה, אביבה ישבה במטבח עם נחמה וטעמה מהקציצות הטעימות שבדיוק יצאו מהמחבת. נחמה שמה כמה קציצות בקופסה "לילדים כשיחזרו מבית הספר", והילדים טרפו את הקציצות וביקשו עוד. מאותו יום קציצות נחמה הן קבועות בתפריט, ורק הריח שלהן מקבץ את כל בני הבית למטבח.

בזכות הריח. קציצות נחמה (צילום: אפרת ליכטנשטט)

מרכיבים (לכ־15 קציצות):

3 גזרים בינוניים (כ־300 גרם)

3 תפוחי אדמה בינוניים (כ־400 גרם)

2 קישואים (כ־400 גרם)

1 בצל

1 כוס קמח

1 ביצה

1 כפית מלח

½ כפית פפריקה

1 כפית כורכום

½ כפית כמון

½ כפית פלפל שחור

לטיגון חצי עמוק – חצי ליטר שמן חמניות

אופן ההכנה:

1. מגררים את כל הירקות במעבד מזון עם להב מגררת דקה.

2. מעבירים את הירקות לקערה גדולה, מרופדת בחיתול.

3. סוחטים היטב את כל הנוזלים ונפטרים מהם.

4. מוסיפים לקערה עם הירקות המגוררים את כל שאר החומרים.

5. מערבבים היטב את התערובת, מומלץ בעזרת הידיים.

6. מחממים שמן במחבת רחבה ויוצרים קציצות עגולות ושטוחות בקוטר של 7־8 ס"מ.

7. כשהשמן חם מטגנים את הקציצות 2־3 דקות מכל צד עד שהן זהובות ומעט שחומות. אני תמיד מטגנת בהתחלה קציצה אחת, מחכה שהיא תתקרר מעט, טועמת ומחליטה אם להוסיף מלח ופלפל לתערובת.

8. אוכלים בליווי יוגורט טבעי או טחינה וסלט.

פסטה בולונז מהירה

הילדים שלי שמחים לאכול בולונז בכל רגע נתון, והלב שלי עולה על גדותיו כשהם מחסלים צלחת אחרי צלחת. אני מכינה בולונז מהיר, כזה שמצריך ממני לעמוד רבע שעה מול המחבת ואחריה אפשר לנוח. זאת מנה מושלמת להכנה מבעוד מועד, וטעמה אפילו משתפר יום אחרי ההכנה.

הטעם אפילו משתפר ביום אחרי. פסטה בולונז מהירה (צילום: אפרת ליכטנשטט)

מרכיבים:

2 כפות שמן זית

1 בצל גדול קצוץ דק־דק

1 גזר גדול קצוץ דק־דק

1 מקל סלרי קצוץ דק־דק (לא חובה)

1 כפית מלח

½ כפית פלפל שחור

500 גרם בשר טרי טחון

100 גרם רכז עגבניות

1 עגבנייה קצוצה דק־דק

1 פחית שימורי עגבניות (תוצרת איטליה)

½ כוס מים

1 כפית סוכר

2־3 שיני שום כתושות

¼ כפית בזיליקום יבש

¼ כפית אורגנו יבש

אופן ההכנה:

1. מחממים שמן זית במחבת גדולה ועמוקה.

2. מטגנים את הבצל, הגזר והסלרי כעשר דקות או עד שהם רכים.

3. מוסיפים מלח ופלפל ואת הבשר ומערבבים היטב כמה דקות עד שהבשר משנה את צבעו והוא מוכן.

4. מוסיפים את שאר החומרים ומערבבים היטב. אם התערובת נראית סמיכה מדי, מוסיפים עוד חצי כוס מים.

5. מכסים ומבשלים 30־40 דקות עד שהבשר רך וטעים. טועמים ומוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם. אם אתם לא ממהרים אפשר לבשל עד שעה וחצי, רק צריך לשים לב לכמות המים ולהוסיף לפי הצורך.

6. מכינים פסטה לפי הוראות היצרן וזוללים חם. הבולונז נשמר כשלושה ימים במקרר ואפשר בהחלט להקפיא במנות ולהפשיר.

קציצות בשר אווריריות

שיטוט בבלוג הנהדר של חברתי שירן רוזנהפט "נחמה שובתת", גילה לי טריק ששינה את חיי במטבח, וליתר דיוק את חיי הקציצות שלי. מי ידע שמשקה סודה יכול להפוך את הקציצות לאווריריות? מדובר במתכון נהדר של שירן ואני קצת התפרעתי עם התבלינים כהרגלי, אבל אתם מכירים את הילדים שלכם ויכולים כמובן להוריד בכמויות. רק אל תוותרו על הכורכום.

לא לוותר על הכורכום. קציצות בשר אווריריות (צילום: אפרת ליכטנשטט)

מרכיבים (ל-18-20 קציצות):

לרוטב:

2 תפוחי אדמה גדולים חתוכים לקוביות גדולות

3 כפות שמן זית

1 בצל חתוך גס

1 כפית כורכום

1 כפית מלח

1 כוס מים

לקציצות:

500 גרם בשר טחון טרי

חופן פטרוזיליה קצוצה דק

1 בצל קצוץ דק־דק

1 ביצה

1/3 כוס פירורי לחם

½ כפית כמון

½ כפית כורכום

¼ כפית קינמון

¼ כפית אבקת שום

¼ כפית פלפל שחור

¼ כפית מלח

½ כפית פפריקה מתוקה

½ כוס סודה (המשקה, לא האבקה)

אופן ההכנה:

1. שמים את תפוחי האדמה החתוכים בסיר עם שפע מים רותחים ומבשלים כעשרים דקות.

2. בינתיים מתחילים להכין את הרוטב והקציצות: מטגנים את הבצל כעשר דקות עד שהוא שקוף.

3. מוסיפים כורכום, מלח ומים ומביאים לרתיחה.

4. בקערה גדולה מערבבים היטב (עדיף בעזרת הידיים) את כל חומרי הקציצות מלבד הסודה.

5. מוסיפים את הסודה בארבע פעימות תוך ערבוב ולישה בין חלק לחלק, כדי שהנוזל ייטמע בבשר.

6. יוצרים קציצות עגולות בקוטר 6־7 ס״מ ומניחים ברוטב המבעבע.

7. בשלב הזה עברו כבר עברו 20 דקות, ואפשר להוסיף את תפוחי האדמה למחבת. מעבירים אותם בזהירות ומניחים בין הקציצות בלי למעוך את הכדורים.

8. מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים כמה דקות בלי להזיז את הקציצות.

9. אחרי כמה דקות פותחים את המכסה ומנערים קלות את המחבת.

10. אם יש צורך מוסיפים עוד חצי כוס מים כדי שהקציצות יהיו כמעט מכוסות.

11. מכסים שוב ומבשלים על אש קטנה כ־40 דקות.

***

אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום"