בימות הקיץ החמים אני מנסה למצוא פתרונות לקינוחים קרירים ומצננים, בלי להפעיל את התנור ובלי להתאמץ יותר מדי בזמן ההכנה. קינוחי הטפיוקה מושלמים לקיץ; הם משתלבים נהדר עם שפע הפירות שמרעיפה עלינו העונה החמה, הם קלים להכנה ואפשר להכין אותם כמה ימים לפני ההגשה ולהרכיב בסיום הארוחה.

כדורים חלקלקים בכל טעם שתבחרו. קינוח טפיוקה משכר עם יין אדום (צילום: אפרת ליכטנשטט)

הטפיוקה היא עמילן המופק משורש שיח המניהוט שמוצאו בדרום אמריקה. מהעמילן הזה יוצרים קמח טפיוקה, וממנו את פניני הטפיוקה הדומות לפתיתים. בארץ ניתן להשיגן בחנויות הטבע.

לאחר הבישול, פניני הטפיוקה הופכות שקופות ולמען האמת די חסרות טעם, וכאן אנחנו נכנסים לתמונה. אחרי השריה ארוכה של פניני הטפיוקה המבושלות בנוזל בעל טעם חזק, הן סופגות את טעמו ומתקבל קינוח במרקם כדורי ג׳לי חלקלקים בכל טעם שתבחרו. התאימו את הקינוח להעדפות בני הבית ואל תחששו להשתמש גם במיץ פטל או במיצי פירות אחרים. קיץ קריר וחלקלק!

טפיוקה בצ׳אי עם אגוזים ושזיפים

לאוהבי הצ'אי. את הרעיון לשימוש בתה קיבלתי מגל מהבלוג "פתיתים" שהשתמש בתה ליצ'י, ולמעשה תוכלו להשתמש בכל תה שאתם אוהבים, כולל ארל גריי. טעמי הצ׳אי הארומטיים מחמיאים לטפיוקה, ומתקבל קינוח עם ניחוח של מקומות רחוקים.

אפשר להשתמש בכל תה שאוהבים. טפיוקה בצ'אי עם אגוזים ושזיפים (צילום: אפרת ליכטנשטט)

מרכיבים:

1/3 כוס פניני טפיוקה

2 ליטר מים

2 כוסות חלב שקדים או חלב רגיל

2 תיוני תה צ׳אי

2 מקלות קינמון

2 כפות דבש

1 שזיף חתוך לקוביות

פירות נוספים לבחירתכם (אפרסק, ליצ׳י ועוד)

חופן אגוזים ושקדים קצוצים

אפשר גם: קוקוס טחון

אופן ההכנה:

1. מרתיחים מים בסיר גדול.

2. לאחר הרתיחה מוסיפים את הטפיוקה ומערבבים.

3. מנמיכים ללהבה בינונית כדי שתהיה רתיחה עדינה.

4. מבשלים 15־20 דקות ומערבבים כל דקה כדי שהטפיוקה לא תידבק לגוש.

5. אחרי 14 דקות מתחילים לבדוק אם התערובת מוכנה: מוציאים כמה פנינים לכוס וממלאים במים קרים. אם הפנינים שקופות עם נקודה לבנה קטנה במרכז – הן מוכנות. אפשר גם לנגוס ולראות שהן אכילות.

6. מסננים את הטפיוקה ונפטרים מהמים.

7. מחממים חלב בסיר בינוני עד לסף רתיחה.

8. מוסיפים את התיונים והקינמון ומבשלים כ־5 דקות נוספות.

9. מכבים את האש, מוסיפים את הדבש ומערבבים היטב.

10. מעבירים את פניני הטפיוקה המסוננות לתוך הסיר עם החלב החם ומערבבים.

11. מצננים את התערובת לפחות 5 שעות, ועדיף לילה שלם (אפשר להעביר לכלי פלסטיק אחרי התקררות). לפני ההגשה נפטרים מרוב הנוזלים.

12. להגשה: ממלאים כוסות קטנות בפניני טפיוקה, מפזרים אגוזים קצוצים (המשקיענים יקלו את האגוזים) ופירות.

13. מקשטים בעלה נענע ואוכלים קר.

קינוח טפיוקה משכר עם יין אדום

טעם היין החזק בהחלט משפר את אווירת האירוע, אבל שימו לב שזהו קינוח למבוגרים בלבד. שילוב היין בקינוחי טפיוקה מקובל במטבח הדרום־אמריקני, אך בישראל הוא נפוץ פחות. אם אתם רוצים לגוון את השילובים המוכרים, זה בהחלט שינוי מפתיע ומרענן.

מפתיע ומרענן. קינוח טפיוקה משכר עם יין אדום (צילום: אפרת ליכטנשטט)

מרכיבים (לכ-10 מנות):

½ כוס פניני טפיוקה

2 ליטר מים

½1 כוסות יין אדום יבש (אפשר להחליף ביין לבן יבש לתוצאה קלילה יותר)

½ כוס סוכר

2 מקלות קינמון

2 כוכבי אניס

לקצפת:

1 מכל שמנת מתוקה

1 כף סוכר

1 כף תמצית וניל איכותית

לקישוט:

עלי נענע קטנים

אופן ההכנה:

1. מרתיחים מים בסיר גדול.

2. לאחר הרתיחה מוסיפים את הטפיוקה ומערבבים.

3. מנמיכים ללהבה בינונית.

4. מבשלים 15־20 דקות ומערבבים כל דקה כדי שהטפיוקה לא תידבק לגוש.

5. אחרי 14 דקות מתחילים לבדוק אם התערובת מוכנה: מוציאים כמה פנינים לכוס וממלאים במים קרים. אם הפנינים שקופות עם נקודה קטנה במרכז – הן מוכנות. אפשר גם לנגוס ולראות שהן אכילות.

6. מסננים את הטפיוקה ונפטרים מהמים.

7. מחזירים את הטפיוקה לסיר הריק ומוסיפים יין, סוכר, קינמון וכוכבי אניס.

8. מערבבים היטב, מביאים לרתיחה ומכבים.

9. מצננים לטמפרטורת החדר. כשהתערובת מתקררת מעבירים לקופסה סגורה למקרר ל־4 שעות לפחות ועדיף ללילה שלם, עד שהטפיוקה קרה לגמרי (בשלב הזה אפשר להיפטר ממקלות הקינמון והאניס). תתפלאו לגלות שהטפיוקה התנפחה וספחה אליה כמעט את כל היין.

10. מכינים קצפת: בקערת מיקסר עם וו הקצפה שמים שמנת, וניל וסוכר ומקפיצים לקצפת יציבה.

אופן ההרכבה:

1. מניחים כף של קצפת בתחתית הכוס.

2. שמים מעל 3 כפות טפיוקה ביין ומסיימים בעוד כף או שתיים של קצפת.

3. מקשטים בעלי נענע קטנים ואוכלים מיד. מומלץ להרכיב את הקינוח סמוך להגשה.

טפיוקה בקרם קוקוס עם ג׳לי רימונים

טפיוקה וקרם קוקוס הוא שילוב ידוע, וכנראה בצדק. קרם הקוקוס הסמיך והמתקתק מחמיא לכדורים השקופים ויוצר קינוח קליל ללא חלב וללא גלוטן, שמתאים לסיום ארוחה כבדה (ראש השנה, הכוונה אליך). אם אתם עושים היכרות ראשונה עם טפיוקה, זוהי בהחלט דרך טעימה ובטוחה להתוודע אליה.

מרכיבים (לכ-5-6 מנות):

לטפיוקה:

1/3 כוס פניני טפיוקה

2 ליטר מים

1 כוס קרם קוקוס (אחוזי השומן לבחירתכם)

1 כף אבקת סוכר

לג׳לי:

800 מ"ל מיץ פירות טבעי (רימונים, מנגו, תפוחים)

14 גרם אבקת ג׳לטין (1 שקית)

* לחלופין אפשר להכין ג׳לי אינסטנט משתי חבילות

לקישוט:

קוביות פירות. גם גרגירי רימון יתאימו מאוד

אופן ההכנה:

1. מרתיחים מים בסיר גדול.

2. לאחר הרתיחה מוסיפים את הטפיוקה ומערבבים.

3. מנמיכים ללהבה בינונית כדי שתהיה רתיחה עדינה.

4. מבשלים 15־20 דקות ומערבבים אחת לדקה כדי שהטפיוקה לא תידבק לגוש.

5. אחרי 14 דקות מתחילים לבדוק אם התערובת מוכנה: מוציאים כמה פנינים לכוס וממלאים במים קרים. אם הפנינים שקופות עם נקודה לבנה קטנה במרכז – הן מוכנות. אפשר גם לנגוס ולראות שהן אכילות.

6. מסננים את הטפיוקה היטב ונפטרים מהמים.

7. מעבירים את הטפיוקה לקופסת פלסטיק ומוסיפים קרם קוקוס ואבקת סוכר.

8. מערבבים ומצננים לפחות שלוש שעות.

9. מכינים ג׳לי פירות: מביאים את המיץ לרתיחה, מסירים מהאש ומוסיפים את הג׳לטין.

10. טורפים את התערובת היטב עד שהג׳לטין נמס.

11. מוזגים לכוסות או לצנצנות, בערך לגובה שליש מהכוס.

12. מניחים במקרר באלכסון (אפשר להשעין על משהו כבד), ומצננים כשלוש שעות עד שהג׳לי יציב לחלוטין.

13. סמוך להגשה חותכים את הפירות ומרכיבים את הקינוח: ממלאים את מחצית הכוס הנותרת בטפיוקה ומפזרים פירות בנדיבות.

לחמניות טפיוקה ללא גלוטן

את המתכון הנפלא הזה גיליתי לפני שנים בבלוג "שירה אכילה" וכך התוודעתי לקיומו של קמח טפיוקה. אלה לחמניות מפתיעות במרקמן, עם פנים רך וחוץ קשה ופריך. הן נטולות גלוטן או שמרים ולכן אפשר להכין אותן בספונטניות, וילדים אוהבים אותם במיוחד.

ילדים אוהבים. לחמניות טפיוקה ללא גלוטן (צילום: אפרת ליכטנשטט)

מרכיבים:

1 כוס חלב (או מים)

2 כוסות קמח טפיוקה

1 כפית מלח

1/3 כוס שמן זית

½ כוס גבינת פרמזן מגוררת דק (או גבינה צהובה אחרת לבחירתכם)

2 ביצים

שומשום שחור או רגיל, לקישוט

קערה עם מי ברז להרטבת הידיים

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל־190 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.

2. בסיר בינוני שמים חלב ושמן זית ומביאים לסף רתיחה.

3. מכבים את האש, מוסיפים את הקמח והמלח בבת אחת וטורפים נמרצות בעזרת כף עץ (אפשר גם לערבל במיקסר עם וו גיטרה).

4. מצננים כחמש דקות, מוסיפים את הביצים וטורפים לעיסה אחידה וחלקה.

5. מוסיפים את הגבינה ומערבבים שוב.

6. בידיים רטובות (חשוב!) יוצרים כדורים בקוטר 5 ס״מ ומניחים על נייר האפייה במרווחים של 4 ס״מ לפחות.

7. מפזרים שומשום ואופים 30־35 דקות עד שהלחמניות זהובות ודי קשות מבחוץ. אפשר להוציא לחמנייה ולבדוק אם הפנים שלה אפוי. הלחמניות טעימות ביותר ביום הכנתן.

***

אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום"

נושאים קשורים: