לפני כמה שבועות החיים שמו לי ברקס, ומצאתי את עצמי עם פריצת דיסק והוראה ברורה מהרופאים: לנוח. אני כל כך לא אוהבת לנוח. אני אוהבת לזוז, לעשות ארבעה דברים במקביל, להכניס עוגה לתנור, לערבב קציצות בסיר ולהחזיק מצלמה ביד, לתכנן משימות ולהוסיף רק עוד משהו קטן ללו״ז לפני שהעיניים נעצמות. אבל עצרתי, לא הייתה לי שום ברירה.

עוד כותרות ב-nrg:
"שולה במקום פריפריה? הנצחת הקיפוח והריחוק"כך תעשו זאת: 4 פירות שאתם מקלפים לא נכוןכל התכנים הכי מעניינים – בעמוד הפייסבוק שלנו

אחרי כמה ימים במיטה בכל זאת דגדג לי בקצה האצבעות: הקמח והסוכר קרצו לי מהמזווה ורצו להפוך לעוגה. בלי להתכוון, התחלתי לעבוד על נושא שמזמן רציתי לכתוב עליו – עוגות בחושות. מינימום מאמץ, מקסימום טעם. הן דורשות רק חמש דקות עבודה, שאחריהן אפשר לחזור למיטה עד שמגיע הזמן להוציא אותן מהתנור. זה ממש תענוג, ותמיד צריך להיות כך, גם בלי כאבי גב.
 
דוקטורטים ומאסטרים כבר נכתבו על עוגות בחושות. יש אסכולה של חמאה ואסכולה של הקצפה, ואילו אני כופרת בעיקר. יש לי נוסחה כללית בראש, והיא (כמעט) תמיד עובדת. אם אתם מאמינים שאפייה זה מדע מדויק וכימיה מולקולרית – שחררו. חלק מהכיף במטבח הוא ניסיונות ובדיקה, וכמו שאמא שלכם תמיד אמרה, רק ככה לומדים.

עוגה בחושה: איך עושים את זה?

הסוד הוא למעשה יחסים נכונים בין נוזלים לקמח, בתוספת נותני טעם כמו פירות ותבלינים. אתם כמובן יכולים לבחור מתכון ולעקוב אחרי ההוראות בדייקנות, אבל אתם מוזמנים להיות הרפתקנים ולקחת את מתכון הבסיס כנקודת פתיחה לשלל המצאות ושילובים.

קראו את כל המתכונים לפני שאתם יוצאים לדרך כדי להבין את השיטה, ושימו לב שזמן האפייה משתנה מעוגה לעוגה, אז צריך להיות קשובים לתנור. רק אל תשכחו לכתוב על צֶטלה קטן מה שמתם בעוגה – כדי שתוכלו להכין אותה גם בשבוע הבא.
 

מינימום מאמץ, מקסימום טעם. מצרכים לעוגות בחושות (אפרת ליכטנשטט)

מתכון בסיס (כל המתכונים מתאימים לתבנית אינגליש קייק באורך 25 ס״מ או קוגלהוף בקוטר 24 ס״מ):

מרכיבים
3 ביצים (אם יש פירות אפשר להסתפק ב־2)
¾‫1־‬¼1 כוסות סוכר, תלוי כמה מתוק אתם אוהבים. אפשר להחליף עד חצי מכמות הסוכר בדבש, סילאן או מייפל
1/3־1/2 כוס שמן רגיל או זית, או 125 גרם חמאה רכה
1 כוס נוזלים, למשל: חלב קוקוס, חלב רגיל, חלב שקדים, מיץ תפוזים, מיץ תפוחים, שמנת חמוצה/גבינה לבנה
1 כוס טעמים ותוספות רטובות (פירוט בהמשך)
2 כוסות קמח (אפשר לשלב חצי קמח כוסמין מלא)
2 כפיות אבקת אפייה
‬¼ כפית מלח

דוגמאות לטעמים ותוספות:
פירות: 1 כוס פירות יער/ כוס דובדבנים מגולענים/ 2 תפוחים מקולפים קצוצים/ 4 שזיפים חתוכים לקוביות/ 4 משמשים חתוכים לקוביות ועוד ועוד
אגוזים: ¾ כוס שקדים/ פקאן/ מלך/ צנוברים קלויים
פירות יבשים: ½ כוס צימוקים/ תמרים קצוצות/ משמשים קצוצים/ אוכמניות
קפה: 3 כפיות נס קפה מומסות בחצי כוס מים
קוקוס: 50 גרם קוקוס
שוקולד: ¾ כוס שוקולד צ׳יפס/ שוקולד מגורר
פירות הדר: 1 כוס מיץ + גרידה של לימון, תפוז או אשכולית (בלימון עד חצי כוס והשאר נוזל נייטרלי)
תבלינים: 2 כפיות תמצית וניל/ 1 כף קינמון/ 1 כפית ג׳ינג׳ר/ ½ כפית הל טחון
תוספות אפשריות: פרג/ זרעי צ׳יה/ קמח שקדים ועוד

שבע הדיברות לשחרור עוגה מתבנית קוגלהוף:
 

אל תשחכו להתפלל. עוגת קפה ושוקולד בתבנית קוגלהוף (אפרת ליכטנשטט)

1. חשוב לשמן את התבנית היטב עם הרבה חמאה רכה (או שמן – אם כי חמאה עדיף) שמורחים בעזרת מגבת נייר או מברשת סיליקון.
2. אחרי השימון מפזרים מעט קמח על התבנית וטופחים עליה בעדינות כדי שהקמח יידבק היטב לחמאה או לשמן. מוודאים שיש קמח כמעט בכל התבנית. מרגע זה, לא נוגעים בתבנית עד המילוי.
3. סבלנות. אי אפשר לשחרר עוגה חמימה, וכל ניסיון יסתיים בדרך כלל בכישלון. ממתינים בסבלנות עד שהעוגה מגיעה לטמפרטורת החדר, והממהרים יכולים להכניס את התבנית למקרר כשהיא חמימה (ולא רותחת).
4. מפרידים בין קצות העוגה לתבנית בעזרת סכין דקה אך לא חדה מדי, כדי לא לפגוע בציפוי של התבנית.
5. מניחים על התבנית צלחת הגשה הפוכה, הופכים את שתיהן יחד ומניחים על משטח העבודה.
6. דופקים בעזרת חפץ כבד על התבנית ההפוכה בעדינות אך באסרטיביות.
7. מתפללים, ומרימים את התבנית.

עוגת תפוחים וקינמון רכה

 

אפשר להמציא ולשלב. עוגת תפוחים וקינמון רכה (אפרת ליכטנשטט)

מרכיבים:
2 ביצים
1 כוס סוכר
125 גרם חמאה רכה
1 גביע שמנת חמוצה
½ כוס מיץ תפוחים
2 כוסות קמח
2 כפיות אבקת אפייה
1 כף קינמון
¼ כפית מלח
2 תפוחים ירוקים, מקולפים וקצוצים לקוביות קטנות (תתיזו לימון כדי שלא ישחירו)
מומלץ: חצי כוס פקאנים קצוצים

אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות ומשמנים היטב תבנית אינגליש קייק.
2. טורפים היטב את הביצים והסוכר בקערה גדולה.
3. מוסיפים את החמאה וטורפים שוב. מוסיפים את השמנת ומיץ התפוחים וטורפים היטב.
4. מניחים מסננת על הקערה ומנפים פנימה את הקמח, אבקת האפייה, קינמון ומלח.
5. מערבבים קלות ומוסיפים את התפוחים, מערבבים רק עד שהעיסה אחידה ולא יותר.
6. מעבירים את הבלילה לתבנית (מפזרים פקאנים קצוצים אם רוצים)
7. אופים 40־50 דקות עד שהעוגה משחימה וקיסם הננעץ במרכזה יוצא עם פירורים לחים.

עוגת קפה ושוקולד

 

נוסחה כללית שתמיד עובדת. עוגת קפה ושוקולד (אפרת ליכטנשטט)

מרכיבים:
3 ביצים
¼1 כוס סוכר
1/3 כוס שמן
1 כוס חלב קוקוס
3 כפיות נס קפה מומסות בחצי כוס מים רותחים
2 כוסות קמח
¼ כוס קמח שקדים
2 כפיות אבקת אפייה
¼ כפית מלח
¾ כוס שוקולד צ׳יפס מעורבבים עם כף קמח,
או 100 גרם שוקולד מגורר בפומפייה גסה

אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות ומשמנים היטב תבנית אינגליש קייק או תבנית קוגלהוף.
2. טורפים היטב בקערה גדולה את הביצים והסוכר.  מוסיפים את השמן וטורפים שוב.
3. מוסיפים את חלב הקוקוס והקפה המומס, אחרי שהתקרר קצת, וטורפים היטב.
4. מניחים מסננת על הקערה ומנפים פנימה את הקמח, אבקת האפייה ומלח.
5. מערבבים קלות ומוסיפים את קמח השקדים. מערבבים רק עד שהעיסה אחידה ולא יותר.
6. מעבירים את הבלילה לתבנית ומפזרים שוקולד צ'יפס מלמעלה. דוחפים אותם פנימה בעזרת סכין.
7. אופים 40־50 דקות עד שהעוגה משחימה, וקיסם הננעץ במרכזה יוצא עם פירורים לחים.

עוגת גזר מושלמת

בשילוב שמן זית. עוגת גזר מושלמת (אפרת ליכטנשטט)

מרכיבים:
2 ביצים
¾ כוס סוכר דמררה
1 כוס מיץ תפוחים
1 כף תמצית וניל
½ כוס שמן זית (או רגיל, אבל שמן הזית מוסיף מאוד)
½1 כוסות גזר מגורר (3־4 גזרים)
1 כוס קמח כוסמין מלא
1/3 1 כוסות קמח רגיל
2 כפיות אבקת אפיה
1 כפית קינמון
1 כוס פקאנים קצוצים גס

אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות ומשמנים היטב תבנית אינגליש קייק או תבנית קוגלהוף, אפשר גם להוסיף נייר אפייה לשחרור קל של העוגה.
2. טורפים בקערה גדולה ביצים, סוכר, מיץ, וניל, שמן וגזר מגורר.
3. מנפים לתוך התערובת את הקמחים, אבקת האפייה והקינמון, ומוסיפים חצי מכמות האגוזים הקצוצים.
4. מערבבים את התערובת קלות בעזרת מרית או כף עץ, רק עד שהיא אחידה ולא יותר.
5. מעבירים את התערובת לתבנית המשומנת ומפזרים מלמעלה את האגוזים הקצוצים הנותרים.
6. אופים 50־65 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.

עוגת פסיפלורה ואוכמניות נפלאה

 

בתבנית לבחירתכם. עוגת פסיפלורה ואוכמניות (אפרת ליכטנשטט)

מרכיבים:
2 ביצים
1 כוס סוכר דמררה
¼ כוס מייפל טבעי
1/3 כוס שמן קוקוס נוזלי
¾ כוס חלב קוקוס
¾ כוס פסיפלורה (תוכן של 7־8 יחידות)
2 כפיות תמצית וניל איכותית
1 כוס קמח רגיל
1 כוס קמח כוסמין מלא
2 כפיות אבקת אפייה
¼ כפית מלח
חופן אוכמניות

אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות ומשמנים היטב תבנית אינגליש קייק או תבנית קוגלהוף.
2. טורפים היטב את הביצים והסוכר בקערה גדולה. מוסיפים את השמן וטורפים שוב.
3. מוסיפים את חלב הקוקוס, המיץ והווניל ומערבבים.
4. מניחים מסננת על הקערה ומנפים פנימה את הקמחים, אבקת האפייה והמלח ומערבבים רק עד שהעיסה אחידה ולא טיפה יותר.
5. מפזרים אוכמניות על תחתית התבנית.
מעבירים את הבלילה לתבנית ומפזרים עוד אוכמניות למעלה.
6. אופים 35־40 דקות עד שהעוגה משחימה וקיסם הננעץ במרכזה יוצא עם פירורים לחים.

עוגת שזיפים קלילה

 

הסוד הוא יחסים נכונים בין נוזלים לקמח. עוגת שזיפים קלילה (אפרת ליכטנשטט)

מרכיבים:
3 ביצים
¼1 כוס סוכר
1/3 כוס שמן
1 כוס חלב שקדים
½ כוס מיץ תפוחים (או עוד חלב שקדים)
2 כפיות תמצית וניל איכותית
2 כוסות קמח
¼ כוס קמח שקדים
2 כפיות אבקת אפייה
¼ כפית מלח
4־5 שזיפים בשלים חתוכים גס, מעורבבים עם כף קמח

אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות ומשמנים היטב תבנית אינגליש קייק או תבנית קוגלהוף.
2. טורפים את הביצים והסוכר בקערה גדולה. מוסיפים את השמן וטורפים שוב.
3. מוסיפים את חלב השקדים, המיץ והווניל ומערבבים.
4. מניחים מסננת על הקערה ומנפים פנימה את הקמח, קמח השקדים, אבקת האפייה והמלח ומערבבים קלות.
5. מוסיפים את השזיפים ומערבבים רק עד שהעיסה אחידה ולא יותר.
6. מעבירים את הבלילה לתבנית ואופים 40־50 דקות עד שהעוגה משחימה וקיסם הננעץ במרכזה יוצא עם פירורים לחים.

עוגת לימון עם זרעי צ׳יה

מרכיבים:
3 ביצים
¼1 כוס סוכר
1/3 כוס שמן
1 כוס חלב קוקוס
½ כוס מיץ לימון (שני לימונים)
גרידה משני לימונים
2 כוסות קמח
¼ כוס קמח שקדים
2 כפיות אבקת אפייה
¼ כפית מלח
1 כף זרעי צ׳יה (לקישוט)

אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות ומשמנים היטב תבנית אינגליש קייק או תבנית קוגלהוף.
2. טורפים את הביצים והסוכר בקערה גדולה.
3. מוסיפים את השמן וטורפים שוב. מוסיפים את החלב קוקוס, מיץ הלימון והגרידה ומערבבים.
4. מניחים מסננת על הקערה ומנפים פנימה את הקמח, קמח השקדים, אבקת האפייה, המלח והצ׳יה ומערבבים רק עד שהעיסה אחידה ולא יותר.
5. מעבירים את הבלילה לתבנית ואופים 40־50 דקות עד שהעוגה משחימה וקיסם הננעץ במרכזה יוצא עם פירורים לחים.
***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום".

נושאים קשורים: